Aan de slag

Premies van Vlaanderen

De netbeheerder voor gas en elektriciteit geeft u een premie voor de isolatie van uw dak of zoldervloer. Het precieze bedrag van de premie hangt af van de isolatie- of R-waarde.

Meer informatie over de bedragen vindt u op de website van het EcoHuis.

Het aanvraagformulier voor deze premie vindt u op de website van Fluvius.

Vlaamse renovatie– of verbeteringspremie en andere premies

Doet u ook andere verbeteringen aan uw dak, afgezien van isolatie? Dan kan u voor die andere ingrepen gebruik maken van de Vlaamse renovatie –of verbeteringspremie. Die premie krijgt u voor structurele ingrepen aan het dak. Meer info over de voorwaarden en de aanvraagprocedure vindt u hier.

Mogelijk hebt u recht op nog andere premies bij verbouwingen aan uw dak of de rest van uw woning. U ziet gemakkelijk welke premies u kan aanvragen via de subsidiemodule van de Vlaamse Overheid.

Energielening

Extra budget nodig voor de isolatie van uw dak? Het Energiebesparingsfonds van de stad Antwerpen verstrekt onder bepaalde voorwaarden renteloze leningen voor dit soort ingrepen. U leent er maximaal 15.000 euro.

U betaalt uw lening terug met het geld dat u uitspaart op uw energiefactuur. Zodra de lening is afbetaald, is alle winst voor u. Meer informatie over de Vlaamse energielening vindt u hier.

Klik door naar de aanvraag voor uw energielening.

Terugverdientijd

Met een goed geïsoleerd dak blijft het in de winter aangenaam warm in huis. En dat terwijl u minder moet stoken. Zo bespaart u tot twintig procent op uw energiefactuur.

Daardoor betaalt de investering in uw dak zichzelf terug. Vaak hebt u de kostprijs van de dakisolatie (zonder meerwerken)  al na twee tot vier jaar terugverdiend met de besparing op uw energiefactuur. Bij een verouderd of kapot dak loopt de investering natuurlijk op, waardoor de terugverdientijd langer is.

Onze prijscalculator geeft u een idee van wat het zou kosten om uw dak te isoleren langs de buitenkant. Het is een schatting die er rekening mee houdt dat u de dakpannen moet verwijderen of dat u aanpassingen aan het plat dak moet doen. U vindt er ook een indicatie van hoe lang het duurt voordat u de investering terugverdiend hebt met de besparing op uw energiefactuur. Gemiddeld is dat acht tot tien jaar. De prijs kan oplopen of lager liggen, afhankelijk van de toestand van uw dak. Voor een gedetailleerde prijs vraagt u het beste een prijsofferte aan bij een aannemer of dakwerker. Meestal is zo'n offerte vrijblijvend.
 

Vlaamse prijscalculator voor hellend dak

De website Energiesparen.be heeft een een online tool om u een inschatting te geven van de opbrengst en terugverdientijd wanneer u uw hellend dak isoleert. De tool houdt enkel rekening met normale isolatiewerken. Andere veranderingen of vernieuwingen aan uw dak zijn niet in de berekening opgenomen. 

Een goede aannemer vinden

Bent u op zoek naar een vakman voor een offerte?

Een aannemer vindt u via de website van de Bouwunie. Een vakman, ook voor andere klussen, vindt u via de website van de Vlaamse Confederatie Bouw.

Met deze tips kiest u gemakkelijk de juiste aannemer:

  • Vraag vrienden en familie of zij ervaring hebben met een aannemer (uit de buurt).
  • Vraag de aannemer zelf naar referenties en ervaringen van zijn klanten.
  • Kies, als dat kan, een aannemer uit de buurt. Die is het beste bekend met de regels die gelden voor uw woonplaats. Bovendien moet hij minder kilometers afleggen om tot bij u te komen: dat scheelt weer energie, CO2 en vervoerskosten.
  • Heeft de aannemer ervaring in duurzaam bouwen? Het is belangrijk dat hij weet dat u ecologisch en energiezuinig wilt (ver)bouwen. Schakel daarom een aannemer in die dezelfde prioriteiten heeft als uzelf.
  • Kies voor kwaliteit. Orde en nauwkeurigheid op de werf leveren degelijk werk op.
  • Kijk of het klikt. Een goed contact met de aannemer doet alles vlotter verlopen.

Offertes vergelijken

Tip: vraag minstens bij drie verschillende aannemers offertes aan. Op die manier kan u goed vergelijken.

Kijk goed na of de offerte volledig is. Wat is er wel, en wat niet in opgenomen? Reken de offerte altijd na. Alles moet kloppen, want dit document hebt u nodig om premies aan te vragen.

Laat u liever een extra paar ogen de offertes nakijken? Neem de documenten dan mee naar een woonkantoor in uw buurt en vraag advies.